HS Udvikling og Trivsel

Du er her:   Hjem > Drømme > Hvordan arbejde med en drøm? > Hvad kan du være opmærksom på i drømmene?
top
Page

Hvad kan du være opmærksom på i drømmene?

Når du gerne vil huske dine drømme og arbejde med dem, giver det et rigtig godt afsæt at være opmærksom på disse ting:

 • Handlingen - hvad sker der undervejs i drømmen?
 • Hvad var drømmens overordnede handling?
  Prøv eventuelt at forestille dig, at du skulle lave en kort og sigende overskrift – som i en avisartikel. Måske der så tegner sig et centralt budskab eller tema.
 • Minder dette om noget, jeg kender fra min dagligdag eller tidligere i mit liv? (Dagsrest)
 • Hvilke elementer – eller symboler – er med i drømmen?

  F.eks. arketyper – dvs. fællesmenneskelige begreber, situationer, livsfaser mv., som er fælles på tværs af kulturer og geografi mv. Det kan også være dyr, mennesker, ting, naturfænomener eller begreber som fødsel, bryllup, død, visdom (en vis kvinde/mand), eller noget, som repræsenterer det moderlige eller det faderlige, eller maskuline (animus) eller feminine kvaliteter (anima). Og det kan være figurer som heksen, kongen, dronningen, djævel, engel eller det guddommelige, der repræsenterer forskellige energier og kræfter. De nævnte ting er blot en meget lille del de mange muligheder, der kan være.
 • Hvad forbinder jeg selv personligt med disse elementer/symboler? Hvilken betydning kan de have for mig?
 • Hvem er med i drømmen – er det personer, jeg kender, eller fremmede? Hvordan var relationen mellem os i drømmen?

  Ydre tolkning - kan det handle om min relation til - eller syn på - netop dette menneske?

  Indre tolkning - kan personerne i drømmen repræsentere sider af mig selv, som jeg har brug for at erkende og bruge konstruktivt, dvs. skyggen/projektioner.  Princippet bag den indre tolkning er, at alt i drømmen - både mennesker, dyr, ting og handlinger mv. - godt kan repræsentere noget i os selv. Måske noget, som er på spil lige nu, uden at vi tænker over det, og som har brug for kærlig opmærksomhed. Vigtigt omkring skyggen/projektionen er, at det både kan handle om sider, man synes om eller ikke kan lide. Og det kan være sider, vi enten udlever - eller ikke udlever, fordi vi har lært, at de er uacceptable.
 • Hvilken rolle spillede du selv i drømmen? Og var du aktiv eller passiv? Det kan også afspejle, hvordan man forholder sig i det virkelige liv til dét, som drømmen vil fortælle om.
 • Hvilke farver husker du fra drømmen - og hvad forbinder du med disse farver? Farverne kan også repræsentere forskellige følelser, chakraer og symboler knyttet til chakraerne.
 • Stemning og følelser - hvordan havde jeg det i drømmen? Havde jeg det godt eller ikke godt med det, der skete? Minder denne følelse mig om noget i mit liv lige nu? Hvilken følelse havde jeg, da jeg vågnede?
 • Hvis det er en lang drøm med mange detaljer, så prøv at få øje på de ting, steder, personer, handlinger eller stemninger i drømmen, som gør allermest indtryk på dig. Og hvor du føler, at her er noget centralt eller vigtigt – eller noget, du er særligt nysgerrig på.

Apropos elementer – eller symboler og arketyper – så kan man mange steder slå op på nettet og i bøger om drømmearbejde, hvad de enkelte symboler kan betyde eller referere til. Og der kan være flere forskellige betydninger. Men allervigtigst er altid dine egne associationer til det enkelte symbol. For det er netop DIN livserfaring og dine oplevelser, som vil give symbolet et indhold, som kan være relevant for dig.

 

 

« forrige top næste »
top
News
top
Menu
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login