HS Udvikling og Trivsel

Du er her:   Hjem > Psykoterapi > Forklaring på psykologiske retninger > Eksistentiel psykologi
top
Page

Eksistentiel psykologi

Vi kan alle komme ud for kriser og faser i vores liv, hvor vi oplever, at benene bliver slået væk under os. F.eks. når vi mister nogen eller noget - det kan være nærtstående personer, jobbet, boligen, helbredet eller éns økonomiske fundament. Eller det kan være i overgangen mellem livsfaser - fra barn til voksen, midtvejs i livet, når børnene flytter hjemmefra, og når vi går på pension. Man kan også komme ud for traumatiske hændelser eller ulykker.

Og vi kan på disse tidspunkter blive konfronteret med nogle grundlæggende livsvilkår, som påvirker vores eksistens og tilværelse dybt. Eller med andre ord eksistentielle grundvilkår som f.eks.:

  • Døden - vi skal alle dø en dag, og det kan være skræmmende, når den kommer tæt på.
  • Friheden - med friheden følger også et ansvar. Ansvaret for at træffe vores egne valg i livet, og det kan være svært. Selv når vi vælger noget fra, eller når vi undlader at vælge, er det faktisk et valg. Det gode er, at når vi har modet til at tage ansvaret på os for vores eget liv og vores egne valg og oplevelser, så giver det frihed - og en følelse af selvbestemmelse.
  • Isolation eller ensomhed - disse følelser kan vi også komme ud for at opleve, når vores livsvilkår og muligheder for kontakt med andre ændrer sig. Og de påvirker vores oplevelse af livsmod og livskvalitet på et dybt plan.
  • Meningsløshed - at finde mening med livet og de ting, der sker, kan i perioder være en stor udfordring. Det gør måske, at vi stopper op og tænker: Hvorfor er jeg her, hvorfor sker det her for mig, hvorfor bliver det ved?

Når disse vilkår bliver nærværende, er der brug for at forholde sig til dem og finde måder at rumme dem på og komme videre.

« forrige top næste »
top
News
top
Menu
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login